Qlik Luminary Meetup 2019 < Blog Emark

Koncom októbra som mal tú česť zúčastniť sa exkluzívneho stretnutia účastníkov programu Qlik Luminary 2019 vo švédskom Lunde, kde bol Qlik založený, a kde stále sídli podstatná časť R&D. Luminary program je program, v rámci ktorého Qlik vyhlasuje top členov Qlik ekosystému, ktorí aktívne príspievajú k šíreniu dobrého mena Qliku, zdieľajú technické tipy alebo propagujú analytiku a dátovú gramotnosť. Program združuje top Qlik špecialistov a entuziastov a pre Qlik je tiež vzácnym zdrojom spätnej väzby a ideí pre ďalšie smerovanie. Stretnutie v Lunde je teda symbolické, pretože pre každého Qlik nadšenca je to takpovediac cesta ku koreňom. Tam, kde to pred viac ako 25 rokmi začalo.

Účasť na tomto strenutí bolo pre mňa tak trochu naplnenie sna. Keď som s Qlikom pred siedmymi rokmi začínal, mnohé som sa naučil práve z blogov, tutoriálov a vzorových Qlik appiek, ktoré napísali a vytvorili práve (budúci) Qlik Luminaries. Predstavovali pre mňa nie len top expertov, ale inšpirovalo ma aj ich nadšenie pre komunitu, jej rozvoj a budovanie. A v oboch oblastiach sa pre mňa stali vzorom. Meetup v Lunde bol pre mňa príležitosťou stretnúť mnohé svoje vzory osobne, a to bolo úžasné. Povestnou čerešničkou na torte bolo, že som bol prvým účastníkom z našeho kúta sveta.

Luminary meetup rozhodne nie je pre slabšie povahy. Agenda je nabitá zaujímavými prezentáciami a diskusiami od štvrtkového rána do piatkového poludnia. A ak si náhodou chcete urobiť prestávku na kávu, tak pri kávovare zaručene prebieha intenzívna debata mimo agendu. Čo sme sa teda dozvedeli? Hoci detaily prezradiť nemôžem (celá udalosť prebieha pod NDA), napíšem aspoň niekoľko oblastí, na ktoré sa Qlik zamierava a pripravuje v nich novinky.

Dátová integrácia

Dátová integrácia bola jednou z väčších tém Meetupu, kde sme boli skôr poslucháčmi, ako diskutujúcimi. Dozvedeli sme sa o plánoch Qliku s nedávnymi akvizíciami Attunity (change data capture and data movement) a Podium Data / Qlik Data Catalyst (prehľadný katalóg vášho DWH/DL). Qlik ako spoločnosť sa mení a rozširuje svoje zameranie na celý reťazec data delivery. To znamená, že už nie je len koncovým nástrojom na analýzu a vizualizáciu dát, ale ponúka nové nástroje na získavanie dát v reálnom čase, automatizáciu tvorby DWH (Attunity) a katalogizáciu dát uložených v DWH/DL, či kdekoľvek v organizácii pre ich jednoduché a rýchle využitie či už v analytike alebo ďalších biznis procesoch (Qlik Data Catalyst). Nové nástroje budú zastrešené novoznikajúcou divíziou, ale zároveň budú úzko integrované s Qlik Sense (napr. možnosť katalogizovať QVD súbory či priameho publikovania datasetov z Qlik Data Catalyst do Qlik Sense).

Qlik Sense Enterprise on Kubernetes

QSEoK je taktiež pomerne novou vecou v portfóliu Qliku, bolo však vidieť, že Qlik to s touto edíciou QSE myslí naozaj vážne. Jej hlavnou výhodou je škálovateľnosť, pretože zmenou architektúry z jedného monolitického produktu na ucelený súbor mikroslužieb je možné škálovať len tú službu, ktorá v danom momente potrebuje viac zdrojov. Celé riešenie je tak oveľa flexibilnejšie a nákladovo efektívnejšie. Qlik tu investoval veľa zdrojov aj preto, že na tejto platforme beží ich vlastná cloudová služba Qlik Cloud. Používatelia Qlik Cloud ako prví dostávajú k dispozícii nové funkcionality, ktoré sa až následne dostanú do intšalovaných verzií.

QlikView

Qlik sa pri každej príležitosti snaží uistiť zákazníkov a partnerov, že QlikView je stále živý produkt, ktorý sa aktívne vyvíja. Zároveň platí, že QlikView je vyspelý produkt, pri ktorom nemožno očakávať zásadné zmeny funkcionality. Hlavnou snahou Qliku je preto podporiť migráciu zákazníkov z QlikView na Qlik Sense. Poslednou novinkou v tejto oblasti je možnosť publikovať QlikView aplikácie do Qlik Cloudu alebo na QSEoK (žiaľ, táto funkcia nie je dostupná pre Windows verziu QSE). Opakovane predĺžená podpora pre QlikView vo verzii 11.2 sa definitívne skončí v decembri 2020 s ukončením podpory pre operačné systémy, na ktorých môže byť QlikView 11.2 inštalované.

Vizualizácie

V oblasti vizualizácií sa tiež môžeme tešiť na niekoľko zaujímavých vylepšení. Pokročilé úpravy štýlu vizualizácií, ktoré už Qlik predstavil pre stĺpcový a koláčový graf, budú postupne implementované aj pre ďalšie typy grafov. Najviac pozornosti ale dostanú tabuľkové objekty a už teraz sa teším na vynovenú verziu obyčajnej i kontingenčnej tabuľky. A pribudnú aj nové vizualizácie, niektoré z nich poznáme už z QlikView. Qlik zároveň chce odčleniť vizualizácie z Qlik Sense klienta tak, aby sa dali použiť aj mimo Qlik Sense kontextu (napr. v iných Qlik produktoch). Nový vizualizačný engine má názov nebula.js a už teraz je voľne dostupný. Na konci dňa by sme mali mať k dispozícii voľne dostupné rozhranie pre tvorbu vlastných vizualizácií.

Noviniek je samozrejme viac, plány Qliku vyzerajú veľmi atraktívne, ale samozrejme sú to len plány. Čo a kedy presne sa napokon stane realitou ešte uvidíme. Bolo však veľmi zaujímavé počuť o plánovaných novinkách a už v zárodky môcť k nim dať spätnú väzbu. Jedna z exkluzívnych výhod členov programu Qlik Luminary. Mimochodom, ak si myslíte, že ste dobrým kandidátom na členstvo v tejto špeciálnej komunite, môžete sa do konca novembra prihlásiť tu.

PS: Svoje sumáre z Luminary Meetupu už spísali viacerí účastníci, môžete si ich prečítať napríklad tu alebo tu.

Zdieľanie príspevku

Odomknite príbeh, ktorý v sebe ukrývajú vaše dáta

Chcem vedieť viac