Blog Emark < História je s dátovou analytikou krajšia

Spojenie dátovej analytiky a histórie je úžasná vec. Nie je to len o šetrení času, kapacity, či rýchlych insightoch. Analytika pomôže tiež odhaliť súvislosti, ktoré doteraz ostali oku historikov skryté – možnosti sú naozaj obrovské. Princíp, ktorý dátová analytika uplatňuje v biznise je replikovateľný aj v mnohých ďalších oblastiach – okrem histórie napríklad bezpečnosť, médiá, školstvo, zdravotníctvo a mnoho ďalších.

Minulý týždeň kolegyňa Terka Blašková uverejnila blog, kde predstavila svoju appku US Presidential Speeches. Skúsil som si ju trochu preklikať. Zopár fun-facts, čo ma zaujali, prinášam nižšie.

Len na pripomenutie, appka analyzuje viac ako 900 prezidentských prejavov, ktoré boli adresované americkému národu od čias Georga Washingtona až po dnešok. Aplikácia stojí na data analytics platforme Qlik Sense a využíva text miningové techniky na získavanie informácií z neštruktúrovaných dát. Interaktívne grafy vytvorené v Qliku umožňujú pýtať sa otázky a získavať odpovede v priebehu sekúnd. Všetko je kalkulované v reálnom čase. Appka verejne dostupná, pokojne sa s ňou pohrajte aj vy a svoje objavy môžete uviesť v komentoch pod blogom.

Appku nájdete na tomto linku: https://qap.emarkanalytics.com/extensions/Emark_PresidentialSpeeches/Emark_PresidentialSpeeches.html

Prezidenti obľubujú rovnaké slová. Trump prekvapil

Najčastejšie opakovaným slovom je „vláda“, prezidenti však často skloňovali aj slová ako „ľud“, „americký“, „jednota“, „národ“ či „kongres“. Appka však ide ešte hlbšie. Rozlišuje slová aj z pohľadu sentimentu na pozitívne, negatívne a neutrálne.

Ak sa bavíme o pozitívnom alebo negatívnom náboji slov, mnohí prezidenti dookola opakovali a opakujú (a zrejme aj budú opakovať) viaceré slová ako „vojna“, „mier“, či „sloboda“. Do tohto nudného a stereotypného slovníka priniesli demokratickí prezidenti Bill Clinton a Barack Obama slovo „starostlivosť“. Nuda však skutočne skončila s Donaldom Trumpom, ktorého najobľúbenejšie slovo je „love“, teda láska, ale aj milovať, mať rád alebo priazeň. Ďalší objav tiež súvisí s prezidentom Trumpom, ktorý sa ako jediný prezident za uplynulých 100 rokov zatiaľ úspešne vyhýba slovu „vojna“. Teda minimálne do tej miery, že toto slovo nepatrí medzi jeho najpoužívanejšie. A verme, že mu to aj ostane.

Tipnete si, ktorý prezident má (v rámci prejavov) najširšiu slovnú zásobu?

V poriadku, je to trochu zovšeobecňujúci titulok. Ale, ak sa držíme faktov, zistíme, že najviac unikátnych slov použil George Bush Sr., ktorý vo svojich prejavoch pracoval s 7580 unikátnymi slovami.

V prvej trojke sa umiestnili aj Ronald Reagan so siedmimi tisíckami unikátnych slov a prezidenti Franklin D. Roosvelt a tiež Theodore Roosvelt, ktorí v prejavoch použili niečo viac ako 6600 slov. Súčasný prezident Trump nám za tri roky povedal zatiaľ 3500 slov.

Za zmienku stojí aj J. F. Kennedy, ktorý za 2 roky svojej prezidentúry použil 5530 slov, čo je 300 slov viac ako Bill Clinton za 8 rokov v Bielom dome. Negatívnym rekordérom je prezident James Abram Garfield, ktorého súčasníci sa museli uskromniť s 647 slovami v jeho prejavoch. Na jeho obranu však treba podotknúť, že na to mal len šesť a pol mesiaca v roku 1881. Navždy ho totiž umlčala ho guľka atentátnika a následná infekcia.

Appka US Presidential Speeches odhalila, že celkový počet unikátnych slov použitý v oficiálnych prejavoch bol takmer 21 tisíc.

Rozpoltený Truman

Iným zaujímavým faktom je porovnanie podielu negatívnych a pozitívnych slov v prezidentských prejavoch. Najviac negatívnych slov použil prezident Harry Truman v roku 1951, ich podiel bol až 17 % z celkového počtu slov v jeho prejavoch. Čo je zaujímavé, Truman bol zároveň aj prezidentom, ktorý drží rekord aj s najväčším podielom pozitívnych slov. Bolo to v roku 1949 a pozitívne ladené slová tvorili 16 % jeho prejavov.

V appke môžete sledovať aj podiel negatívnych slov vs. pozitívne slová. Zaujímavé je, že v jednom roku použilo viac negatívnych ako pozitívnych slov len 7 z celkového počtu 45 prezidentov. Naposledy sa tak stalo v roku 2002 za prezidentovania G. W. Busha. Vzhľadom na turbulentné obdobie po 9/11 to bolo asi pochopiteľné. V minulom storočí sa to udialo osemkrát, trom prezidentom – v rokoch 1922, 1939 – 1944 a 1951. Ak si to dáme do súvisu s aktuálnym politickým dianím v daných rokoch, niet sa čo čudovať – 1. svetová vojna a následná recesia, 2. svetová vojna, Kórejská vojna…

Spomedzi negatívnych slov je s prehľadom najpopulárnejšie slovo „vojna“. U pozitívnych slov je konkurencia vyššia, prezidenti najčastejšie hovoria o „mieri“, „náraste“ a „nádeji“.

To, čo uvádzam v tomto blogu je len fragment z informácií, ktoré sa dajú získať na pár klikov. Kliknite na appku US Presidential Speeches a o svoje vlastné závery sa môžete podeliť v diskusii pod blogom. A pritom si skúste predstaviť, koľko by vás to stálo času tieto informácie googliť alebo hľadať v literatúre. História je s analytikou naozaj krajšia, najmä ak je vzdialená len pár klikov.

Zdieľanie príspevku

Odomknite príbeh, ktorý v sebe ukrývajú vaše dáta

Chcem vedieť viac