Digitálna zmena: Od kúziel až po vedomé využívanie data technológií

V jednom momente svojej kariéry, keď som s Qlik Sense už robila roky a bol pre mňa zdrojom akýchkoľvek relevantných informácií, som prešla na významný, strategický projekt do inej časti skupiny. Mojou hlavnou úlohou bolo pomôcť s podpornými kalkuláciami a metodológiami, ktoré budú použité ako kľúčové vstupy pre biznis procesy.

Pre mňa, ako CFO to malo byť jednoduché. Ukázalo sa však, že tam boli ľudia, ktorí síce mali prístup k biznisovým dátam, ale boli to len extrakty z databáz. Bez akéhokoľvek BI nástroja, ktorý by s analýzou pomohol. Po prvý krát za 10 rokov som sa cítila skutočne slepá. Už som si totiž zvykla tráviť prípravou analýz v Qlik Sense minimum času a naopak veľké množstvo času som venovala insightom. Takže som sa okamžite cítila zavalená a stratená.

Žiadna raketová veda

Našťastie som si nainštalovala Qlik Sense. Okamžite som naimportovala databázové extrakty do Qliku, pripravila som si potrebné vizualizácie a začala analyzovať výstupy. Nie som nijako špeciálne technicky zdatná, takže to bolo skôr simplistické, ale mojim potrebám to postačilo. Bola som z toho tak nadšená, že som to ukázala jednému kolegovi, ktorý mal v rámci spomínaného projektu na starosti preklenutie rozdielu medzi biznisovými potrebami a technickými možnosťami.

Na to povedal len: „Wow. Vyzerá to ako kúzlo. Je to úžasné, ale vôbec si nedokážem predstaviť ako si to urobila.“

Digitálna zmena v praxi: Jedna appka nahradila 8 mega-excelov

Spomínam si, že som niečo podobné cítila pre 10 rokmi, keď som prvýkrát videla business intelligence nástroj QlikView (predchodca Qlik Sense). Vyzeralo to ako kúzlo a chcela som to do svojej organizácie všetkými desiatimi. QlikView sme kúpili a implementáciu sme zverili Emarku. Vtedy sa stalo niečo, čo ma sklamalo. Každý mi hovoril, že tento nástroj nie je dostatočne efektívny a Excel je oveľa lepší. Som rada, že som vtedy uverila tomu, čo nám Emark ukázal a trvala na tom, aby sme tento nástroj vyskúšali.

Krátko na to som si pozvala programátora z Emarku (bola som CFO) a ukázal mi ako programovať. Vytvorila som vizualizácie, ktoré posunuli našu spoločnosť z konsolidácie 8 rôznych mega-veľkých excelov k jednoduchým aplikáciám, ktoré ponúkali oveľa viac informácií a a boli dostupné odkiaľkoľvek. To pomohlo ostatným pochopiť ako majú zmeniť uvažovanie, aby dostali z QlikView čo najviac a tým transformácia oficiálne začala.

Získajte ľudí pre svoju vec. Digitálna zmena tým dostane nový impulz

Keď zavádzame digitálnu zmenu, nesmieme zabudnúť na dôležitú vec. Na jedného človeka, ktorý za ňou okamžite uvidí nové procesy, či nástroje a porozumie ich potenciálu, vždy pripadá 49 iných ľudí, ktorí za tým vidia len „kúzlo“. Jednoducho neporozumejú ako je to možné, pretože hľadanie insightov s pomocou dát si vyžaduje úplne iný spôsob uvažovania v porovnaní s tým, na čo boli pri práci celý život zvyknutí.

Aby sa transformácia udiala a zmena dostala šancu, je dôležité venovať dostatok času a energie ľuďom, aby to nevnímali len ako niečo síce pekné, ale nedosiahnuteľné. Mali by pochopiť, že je to niečo, čo im môže výrazne pomôcť v ich osobnom aj profesionálnom živote.

Kúzla sú fajn, ale praktické využitie ešte lepšie.

Bezplatný ON-DEMAND webinár: Na(Re)štartujte digitálnu transformáciu vo svojej organizácii. Webinár, ktorý by si nemal nechať ujsť žiadny manažér, čo to s využívaním dát v biznise myslí vážne. Viac info a registrácie: https://emarkanalytics.com/sk/digital-transformation-webinar

Prečítajte si aj naše ďalšie blogy k téme Digital Transformation.

Zdieľanie príspevku

Odomknite príbeh, ktorý v sebe ukrývajú vaše dáta

Chcem vedieť viac